lauantai 23. huhtikuuta 2016

Lastenhuoneen lelukaaos kuriin!


Keväällä valon lisääntyessä moni meistä katselee oman kodin tuttuja nurkkia tutkivalla silmällä. Moni siivoaa ja järjestää paikkoja kuntoon vimman voimalla. Minä en ole poikkeus. Tavaraa on ympärillä liikaa. Muistan noin vuosi sitten kirjoittaneeni siitä, kuinka paljon lapset tuovat tavaraa taloon synnyttyään. Ennen piti sovittaa taloon kahden aikuisen ja vauvan tavarat. Nyt talo repeilee liitoksistaan, sillä esikoisella on jo hurjasti ison tytön juttuja ja taapero tulee hyvin perässä omalla panoksellaan. Voisi sanoa, että vähiten tavaroita on tällä hetkellä perheen vanhemmilla.

Talon vintti on selkeästi tavaroiden väliaikainen pysäkki. Siellä odottavat vielä hyväkuntoiset kengät, vaatteet, luistimet ja lelut seuraavaa käyttäjää. Talon uusin tulokas on iloinen pikku poika, joten aivan kaikki tavarat, vaatteet ja kengät eivät sovellu kierrätettäväksi sisaruksien kesken. Olenkin pakkaillut tavaroita kirpputorille ja osan olen lahjoittanut eteenpäin. Leluja kertyy lastenhuoneisiin melkoiset määrät. Olenkin todella joutunut tehostamaan säilytystä. Huonekalujen paikkaa on talossa muutettu ja säilytyskalusteita siirretty lastenhuoneisiin. Lelujen lajittelu on aikaa vievää puuhaa, mutta ilman sitä monet lelujen pikkuiset osat häviävät. Melkoisen tarkasti olen nyt sulkenut erilaisiin rasioihin pienet tavarat, kuten Lego Friends-palikat ja Barbin tarvikkeet. Lelujen määrää huoneissa on myös vähennetty ns. ämpäritekniikalla. Osa leluista on laitettu kahvallisiin ämpäreihin, joita on talossa yhteensä neljä kappaletta. Kaksi ämpäreistä on aina vintissä ja kaksi alakerrassa. Vaihtelen ämpäreiden sijaintia ja leikki sujuu innokkaammin, kun lelut vaihtuvat viikottain.


Meidän pikku neiti osaa kyllä jo pitää tavaroistaan huolta. Ja päivittäin käymme keskustelua siitä, että omia tavaroita pitää osata arvostaa. Leluja tulee kohdella hyvin ja niistä tulee pitää huolta. Olemme myös alkaneet olemaan tarkkoja uusien hankintojen suhteen. Yritämme opettaa, että kaikkea ei voi saada. Tavara ei tee onnelliseksi. Esikoinen odottaa kovasti elokuisia syntymäpäiviään ja sitä, että hänen esittämänsä toive kävisi toteen. Toivon, että odotuksen jälkeen lelu on arvokkaampi ja tärkeämpi saajalleen.


Vanhat matkalaukut ovat myös kiva tapa säilyttää tavaraa. Matkalaukun voi sujauttaa kätevästi, vaikka sängyn alle. Tavarat pysyvät taatusti järjestyksessä. Vanhan nimilapun voi tuunaa uuteen uskoon. Lelut kannattaa ehdottomasti järjestää omiin koreihinsa. Näin perheen pientenkin on helppo korjata leikit pois, kun tavaroiden paikat ovat hyvin selvillä. Iloisia leikkihetkiä!


10 kommenttia:

 1. Meillä lelut ei pysy laatikoissa sitten ollenkaan. Aina leikin alkaessa tytöt kaataa _jokaisen_ laatikon lattialle ja sirten ihmetellään kun ei kiinnostakaan enää leikkiä. Pitäisi tehdä pieni siivous operaatio noille leluille ja viedä varastoon ne millä leikitään vähiten :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin on päiviä, että kaikki leväytetään lattialle. Ja lastenhuone saa olla sen näköinen, että siellä leikitään ja talo sen näköinen, että siellä elää lapsia!! Lapset kuitenkin myös tykkäävät järjestellä tavaroita ja tätä kannattaa hyödyntää. Hih!

   Poista
 2. Voi, kuulostaa tutulta! Mulle iski nyt viikonloppuna hirveä siivous- ja tavaranraivausvimma ja keittiö alkaa olla nyt siistitty. Haluaisin karsia myös leluja rankalla kädellä, mutta jokaisen pehmeän ja karvaisen kaverin kohdalla tulee kauheat omantunnontuskat, jos meinaan laittaa sen kiertoon. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikolla oli ihan juttua aamutv:n puolella lasten rakkaista unileluista ja muista tavaroista. Kuinka niitä rakkaita nalleja tulisi pestä käsin hellästi yhdessä lapsen kanssa. Ja muistaahan sitä ihan omasta lapsuudestakin miten se Hömski pussikarhu oli rakkain kaikista. Minä jatkan lastenhuoneiden tavaroiden järjestämistä ja yritän tehdä sen mahdollisimman lempeästi.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kiva vinkki tuo ämpärin käyttö. Meillä on kankaisia (olipa yllätys näin ompelijan talossa) pusseja sellaisille leluille, joilla ei juuri leikitä. Kaapin päällä ne nököttää, osa pitäisi niistä laittaa kiertoon ja osa varastoon. Mutta en ole vielä(kään) saanut siirrettyä. Meillä käy aika paljon pienen pieniä lapsivieraita ja onhan se kivempi kaivaa ne dublot kaapin päältä esille heille, kuin olla kieltämässä ettei niihin pikkulegoihin saa koskea. Minusta on ihanaa, kun kotona näkyy, että täällä asuu lapsi :). Meillä saa leikkiä ihan missä vaan, kunhan illalla kerää lelut omaan huoneeseen. Jokunen pojan kavereista on ollut hämmästynyt, kun saavatkin rakentaa majan olkkariin eikä sitä pureta heti samantien (maja saa olla aina seuraavaan siivouspäivään...ja tällä elämän rytmillä niitä perusteellisempia siivouspäiviä on aika harvoin :D). Meillä on tietysti sen verran iso poika, että lelujen pois laittaminen sujuu aika kivuttomasti. Vietiin viimekin keväänä monta lelua hyväntekeväisyyskirppikselle, keräsivät lapsen kerhon kummilapsille Afrikkaan niillä rahaa. Sellaiset antavat kivasti perspektiiviä lapsellekin, miten kaikilla ei ole niin paljon tavaraa kuin hänellä, saati sitten välttämättä edes ruokaa ja puhdasta vettä. Tosin eihän kovin pieni lapsi pysty vielä edes käsittämään kunnolla sitä eroa, eikä tarvitsekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja vinkkejä ja ajatuksia sinulla! Olen samaa mieltä, että lasten tulee näkyä ja kuulua talossa. Meilläkin leviää leikit koko taloon ja minusta se on ihan asiaan kuuluvaa. Enemmän on ollut pulmaa keksiä miten lelut saisi illalla siivottua helpommin. Ihanaa keskiviikkoa sinulle.

   Poista
 5. Meillä mummolassa kyllä näkyy kuinka lapset tervetulleita,saman tien isovanhemmat kantavat kaikki lelut olkkariin jaalkavat leikkimään;) mummu onkin saanut pikkuleluille karkkilaatikoita kaupasta.helppo ninetä mitä missäki ja menee näppäräksi torniksi kaappiin piiloon.ja hyvät vinkit poimin omaankin l.huoneeseen pitääkin hakea ehkä itselle metalliset korit hyllyn päälle niin pehmolelut ja vauvalelut siellä odtamassa..hmn saisinkohan noita matkalaukkujakin jostain niin et mies ei huomais että mamma shoppaa��

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana idea tuo vanha matkalaukku muistojen säilyttämiseen! Taidan kopioida idean. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva että tykkäsit! Vanhoja nahkaisia matkalaukkuja saa tosiaan lähes ilmaiseksi kierrätyskeskuksesta. 80-luvun malli ei ole vielä isoissa hinnoissa. Hauskoja järjestelyhetkiä sinulla ja mukavaa syksyä!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.