perjantai 16. kesäkuuta 2017

Puutarhaunelmia vol 4 - Kivikkopenkki


Kivikkopenkin lähtötilanne oli aika hurja. Toisaalta tuollaisessa täysin villiintyneessä istutusalueessa on myös oma viehätyksensä. Kasvit olivat iloisesti limittäin ja lomittain. Kuka oli vallannut enemmän alaa ja kuka vähemmän. Isot kivet olivat lähes peittyneet kasivien alle. Muistelin kuinka ensimmäisenä keväänä siivosimme pihaa roskista ja istutimme kasveja pitkälle kesään asti. Kesä oli vielä silloin kuumimmista kuumin. Odotin perheemme esikoista. Synnytystä edeltäneenä iltana työnsin vielä pihassa kottikärryjä. Muistot saavat minut melkein nauramaan.

Lapsia on nyt tupsahdellut muutama lisää ja pihalle on jäänyt aina vain vähemmän aikaa. Sen myötä myös omat fiilikset pihaa kohtaan muuttuivat. Ilonaiheesta tulikin murheenkryyni. Siksi tämä pieni projekti on ainakin itselleni nyt hirmuisen rakas ja tärkeä. Me emme myllerrä koko pihaa, mutta olemme aloittaneet ympäristön muokkaamisen meille kivemmaksi.


Nyt luomme taas uusia puutarhamuistoja. Koko perhe on ollut mukana puuhassa. Lapset ovat saaneet työnnellä multaa pienillä kottikärryillään ja kastella kukkasia. Pysyvät mukavasti lähettyvillä ja mekin voimme isännän kanssa keskittyä istutustöihin. Vauva nukkuu päikkäreitä vaunussa. Iloinen tyttö ratsastaa välillä kepparilla työmaan ohitse ja nauraa.


Kivikkopenkin osalta aloitimme kokonaan alusta. Poistimme kivet, kaivoimme kasvit ylös maasta ja lisäsimme penkkiin uutta multaa. Tämän jälkeen asettelimme kivet uusille paikoilleen ja istutimme osan vanhoista kasveista takaisin penkkiin hivenen harvennettuina versioina. Kivikkopenkkiin istutettiin uutena kasvina tuivio. Odotan mielenkiinnolla miten se lähtee leviämään ja kuinka se muuttaa istutusalueen ilmettä. Siirsimme pihan eri kolkista muutaman havupuun tuivion kaveriksi.
Vielä on paljon puuhaa edessä, mutta jo nyt voi fiilistellä ja seurata miten jo istutetut kasvit tulevat paikoillaan viihtymään. Tuttujen kasvien kohdalla kuten säleikkövilliviini tietää suunnilleen miten kasvi parhaiten viihtyy ja kuinka sitkeä se on. Tänä keväänä ja vielä kesän alussa olosuhteet ovat olleet melkoisen haastavat.


Yhteistyössä Always somewhere else ja Viherpeukalot.fi

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.