lauantai 23. joulukuuta 2017

Hyvällä asenteella stressitön joulu


Koko joulukuu on täyttynyt suuresta odotuksesta. Joulua on tehty valmiiksi pienin askelin. Joulutontut ilmaantuivat kätköistään heti joulukuun alussa. Pikkujoulukuusi tuotiin sisälle taloon ja se koristeltiin hiljakseen lempikoristeilla. Aamukahvit on nautittu  jokaisena aamuna tuikkujen valossa joulumusiikkia kuunnellen. Pihapiirin eläimille on varattu syötävää ja pihavalot viritetty loistamaan. Joulukalenterin luukkujen avaus on ollut iso juttu pikkuisille.

Paljon on puuhaa, että joulu saadaan kokoon. Varmasti joulu tulisi vähemmälläkin, mutta meillä joulun eteen on aina tehty paljon valmisteluja. Tänä vuonna joulumakeiset jäivät pois ohjelmistosta, mutta piparit on leivottu ja piparkakkutalo kasattu. Jouluksi leivotaan kakkua uudella reseptillä ja valmistetaan ensimmäistä kertaa jäädykettä. Meillä joulun viettoon liittyy tiiviisti suvun kanssa vietetty yhteinen aika. Serkukset pääsevät leikkimään yhdessä ja nauttimaan isovanhempien seurasta. On myös kätevää tilata yhteinen joulupukki. Joulupöydän antimet kerätään yhteen nyyttikesti periaatteella.

Eniten aikaa syö varmasti kaupassa ramppaaminen. Hankittavaa ja muistettavaa on yllättävän paljon. Ulkotulet, paketointitarvikkeet, herkut ja jouluruokien ainekset, sekä eläintenjoulun antimet. Päivät ovat lasten kanssa melkoisen tiiviitä ja paketointi puuhat on hoidettava keskellä yötä. Kaiken avain on suunnittelussa. Kaaoksen voi hallita, kun etukäteen miettii kuka tekee mitäkin ja missä järjestyksessä. Lasten päiväuniajat tulee hyödyntää tehokkaasti. Kaikki, mitä voidaan tehdä lasten kanssa yhdessä joulun eteen on iso plussa. Tänä vuonna pikkuisista oli suuri apu piparien leipomisessa. Minä tein vain taikinan ja lapset näppärästi valmistivat piparit. Minä toimin paistomestarina. Oli muuten aivan huippua!

Stressi ei vie asioita eteenpäin, se saa vain mielen ärtymään. On myös helpottavaa ajatella, että tekee sen minkä ehtii ja mikä on kaikkein oleellisinta. Tänä jouluna minulta jää tonttuoven asennus väliin, mutta tuskin joulumme siihen kaatuu. Iloitsen sen sijaan siitä, että meidän joulukinkun päällä on tänä jouluna tähtisadetikut. Jipii. Sanotaan siis kaikki ei stressille. Juhlitaan joulu ja ollaan yhdessä. Joulukodin tunnelmallinen valaistus antaa paljon anteeksi, jos siivoamisen kanssa tulee liian kiire. Jouluherkkuja saa ostettua valmiina tai puolivalmiina. Meillä on jo monena vuonna oikaistu joululaatikoiden kanssa. Valmistamme laatikoide sijaan hunajalla ja tinjamilla maustettuja uunikasviksia. Samat tuoksut täyttävät keittiön ja lapset tykkäävät. Varsinkin bataatti on lasten mielestä oikein herkullista. Toivotan teille kaikille oikein ihanaa jouluaattoa! Suloista perheaikaa =)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.