maanantai 8. lokakuuta 2018

Pohjolan voimaeläimet uhkuvat mystiikkaa


Kaupallinen yhteistyö

Illan hämärtyessä kävelen kotiin. Jalkakäytävä on täynnä tippuneita syksyn lehtiä. Katuvalot hohtavat. Kiedon kaulaliinan tiukemmin ympärilleni. On hiljaista. Ei vastaantulioita. Olen ajatuksissani. Jokin painaa mieltäni. Olen väsynyt ja uupunut. Kaipaan kahvia. Seisahdun. 15 metrin päässä minusta on pieni jähmettynyt hahmo, jonka silmät ovat nauliintuneet minuun. Miettii olenko ystävä vain kenties vaaraksi. Katsomme toisiamme keskellä urbaania ympäristöä. Aika tuntuu pysähtyneen. Teet päätöksesi. Päätät, että minusta ei ole välitöntä vaaraa jäniksille. Loikit tiehesi. Katson ympärilleni. Näkikö kukaan? Jalkakäytävä ja sen ympäristö on edelleen autio. Hymy nousee kasvoilleni. Mitä jänis tahtoi minulle kertoa? Jänis on onnen ja runsauden vertauskuva. Kenties minussa on vähän jänistä. Haluan aina saada aikaa positiivisen kierteen. Antaa vauhtia asioille.

Ihmiset kaipaavat yhteyteen luonnon kanssa. Hakeudumme metsiin, kuntopoluille, ladun varteen, kesämökeille ja kalastamaan. Luonto on osa meitä. Saatamme rakentaa kaupunkimme betonista ja muuttaa sinne asumaan, mutta kuulemme silti kutsun. Suomalaisuuteen kuuluu myös se, että arvostamme luontoa ja haluamme pitää siitä huolta. Ilmastoraportti aiheuttaa meissä kaikissa syvää huolta tulevaisuudesta. Edessämme on kenties aikamme suurimmat haasteet. Meillä on niin paljon suojelemisen arvoista. Luonto on voimakas, mutta samalla herkkä. 


Omissa haaveissani elän peltojen keskellä yksinkertaisempaa elämää. Luovun turhasta ja elän rikkaampaa ja merkityksellisempää elämää. Juurrutan lapsiini syvän luontoyhteyden. Juuri nyt me tarvitsemme avuksi karhun vahvuutta, pöllön viisautta ja ketun neuvokkuutta. Meidän tulee selvitä vaikeasta tilanteesta. On äärimmäisen tärkeää suojella maapalloa ja löytää tasapaino uudelleen. Aika ja elämä on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin. Olemme saavuttaneet huimia edistysaskelia ja samalla erkaantuneet loitommaksi alkuvoimasta. Ilman luontoyhteyttä ihminen lakastuu. Me tarvitsemme tätä maata ja sen runsasta kasvi-ja eläinkuntaa selvitäksemme. Menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus kieppuvat ympärillämme. Luonto tanssii omaa tanssiaan. Löydämmekö tahdon tehdä asiat paremmin?

Totuus meistä itsestämme löytyy vapaina virtaavien koskien kuohuista, ikimetsien huminasta ja kangasvuokon pehmeästä lehdykästä. Metso voi kertoa mistä tulemme ja minne kuulumme. Jo ikiaikoina ihmiset uskoivat toteemieläimiin. Maaretta Tukiaisen Pohjolan voimaeläimet kirja on oiva opas matkalla kohti Pohjolan myyttien maailmaa. Kuvitus, voimaeläinten oma ääni, sekä ominaisuudet yhdessä pohdittavien kysymysten kanssa muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Kirjan oheen on julkaistu myös Pohjolan voimaeläinkortit. Kortteihin on tiivistetty eläimen voima ja minämuodossa oleva voimalause. Kortit ovat helppo ja vaivaton tapa tutustua voimaeläimiin arjen keskellä. Kirjasta ja korteista innostuu helposti koko perhe. Kirja toimii hienosti iltalukemisena lapsille tai sen voi kaivaa esille ja tarkastella oman pihapiirin otuksia uusin silmin. Kirja sujahtaa helposti myös mukaan metsäretkelle. Voimaeläinkortteja voi nostella aamukahvin lomassa. Mitä eläimet haluavat minulle tänään kertoa?


Yhteistyössä Always somewhere else ja Tuumakustannus

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.