lauantai 22. joulukuuta 2018

Paketoi ekologisesti


Joululahjaostoksilla ollessani huomasin, kuinka isoissa muovi/pahvipakkauksissa tuotteet kaupan hyllyllä ovat. Useat pakkaukset ovat selvästi ylimitoitettuja. Mietin houkuttaako isompi paketti meidät ostamaan herkemmin? Ostoskoriin lastataan lahjat koko suvulle ja ne kiikutetaan maksamisen jälkeen vaivattomasti paketointipisteelle. Lahjansaajilla onkin jouluaattona ihan täysi työ pakettien avaamisessa. Usein perheen pienimmät myös tarvitsevat aikuisten apua kääreiden ja nauhojen aukaisemisessa. Itseäni isot pakkaukset ja kaupan lahjapaperit ärsyttävät ja ahdistavat. Jätemäärä kasvaa tunnetusti jouluna. Lahjojen pakkausmateriaalit, pahvit ja joulupaperit muodostavat jätteestä ison osan.


Usein sanotaan, että paketti on puoli lahjaa. Allekirjoitan. Itse tehty paketti saa varmasti osakseen ihailua aattoiltana. Lahjansaaja kyllä tunnistaa, jos paketoimisen eteen on nähty vaivaa ja käytetty kekseliäisyyttä. Joulun folio -ja alumiinipaperit ovat ongelmallisia. Ne eivät kelpaa paperinkeräykseen, koska niitä ei voi hyödyntää uuden paperin raaka-aineena. Samasta syystä myös teippejä, tarroja ja painoväriä sisältäviä lahjapapereita ei voi kierrättää kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukossa. Lahjapapereita ei myöskään saa polttaa takassa, koska väriaineiden vuoksi palaminen ei ole puhdasta.

Vinkkejä ekologiseen paketointiin:

Hyödynnä paketoinnissa sanomalehtipaperia/aikakauslehtipaperia/
tapetinpaloja, kirjan sivuja, vanhoja karttoja, voimapaperia 
Käytä erilaisia papereita myös koristelussa ja taittele erilaisia herkkiä origameja
Tutustu Furoshiki-taitteluohjeisiin ja hyödynnän kangasta paketoinnissa
Voit myös kääriä lahjat valmiisiin kangaskasseihin. Lahjansaaja saa täten kätevästi myös uuden kauppakassin.
Lasipurkeista saat vähällä vaivalla kauniin paketin.
Erilaisiin koreihin ja puisiin hedelmälaatikoihin saa tehtyä kauniita asetelmia. Kokeile rouheampaa tyyliä rohkeasti. Sellofaania ei tarvita.
Unohda teippi!! Paketointi onnistuu mainiosti ilmankin.
Suosi juuttinarua/paperinarua.
Käytä koristelussa luonnonmateriaaleja (varpuja, käpyjä, havunoksia, oksia)
Toisinaan pelkkä kaunis nauha voi riittää lahjan koristeeksi.


Mikäli kuitenkin päädyt käyttämään kaupan valmiita paketointitarvikkeita, niin parhain valinta on kestävä lahjakassi. Lahjansaaja usein säästää kassin uutta käyttöä varten. Paperipussit ovat olleet sisustuksen hittituotteita jo useamman vuoden ajan. Valkoisia ja ruskeita paperipusseja löydät kauppojen kodinhoito/siivous osastolta. Pienellä tuunauksella, niistä saa oikein kivoja lahjapusseja.

Jos taas kierrätysinto pääsi yllättämään ja haluaisit hävittää askartelulaatikostasi kaikki vuosien aikana sinne kertyneet "kyseenalaiset materiaalit", niin maltti siinäkin suhteessa. Älä raivaa tavaraa roskiin. Käytä askartelumateriaalit läheistesi iloksi. Koristele kaapin perukoille jääneitä tyhjiä paperipakkauksia ja tulitikkurasioita. Kaunis rasia jää luultavasti lahjansaajalla muuhun käyttöön. Näin vanhat varastosi vähenevät ja voit siirtyä asteittan parempiin valintoihin.


Muistilista joulun kierrätykseen:

Ota aattona talteen hyväkuntoiset lahjapaperit, paperi- ja lahjakassit, siistit pakkauslaatikot, ruusukkeet ja kankaiset lahjanauhat myöhempää tarvetta varten.

Lahjapaperit lajitellaan energiajätteeseen.
Pakettinauhat kuuluvat energia- tai sekajätteeseen.
Paperinarut voit laittaa keräyskartongin joukkoon.
Kukkien käärepaperi kuuluu energiajätteeseen. Kääreinä käytetyt sanomalehtipaperit ovat keräyspaperia.
Pahvi- ja kartonkipakkaukset kuuluvat keräyskartonkiin.
Muista litistää pakkaukset ja pakata ne tiiviisti ennen keräysastiaan laittamista.
Pakkausmuovit kuuluvat energiajätteeseen. PVC-muovia sisältävät lelurasiat lajitellaan sekajätteeseen, koska PVC ei kelpaa kierrätyspolttoaineeksi.


Maitokahvimedian Adventtikalenteri kokonaisuudessaan:

Joululahjat Kirpputorilta
Jouluruokaa Kaipaa Kunnon Väki
Lahjaksi Aikaa

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksestasi. Tärkeä aihe, joka niin monelta tuppaa unohtumaan. Kestävää joulua teille! Tsekkaa, jos joudat blogikirjoitukseni joulusta: http://juhaniteras.blogspot.com/2018/12/voidaanko-sitten-avata-joulupukki-eli.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää vuotta 2019 sinulle ja perheellesi. Yllätyksiä ja hyvää arkea.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.