keskiviikko 23. tammikuuta 2019

#lempivaatteeni - Pehmeä haarniska


Postaus on osa Eettisen kaupan puolesta ry:n #lempivaatteeni-kampanjaa, 
jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajia
pikamuodin ympäristövaikutuksille. 
Muuttaa pukeutumiskulttuuria kestävämpään suuntaan
lisäämällä vaatteiden arvostusta.
SAMASSA MEKOSSA KULKEMINEN ON COOLIA.

Moni säästää häämekon. Muistona rakkaudesta ja onnellisesta päivästä. Toinen säästää mekon, johon ei enää mahdu. Muistaa mekkoa katsellessaan, kuinka kauniiksi tunsi itsensä mekkoa kantaessaan. Minullakin riippuu vaatekaappini rekissä musta suosikkimekkoni. Mekko muistuttaa minua monista juhlista ja iloisista hetkistä. Muistan vieläkin tunteen, joka sisälleni syttyi, kun pukeuduin mekkoon ensikerran. Rakastuin. Kerrankin olin löytänyt mekon, joka istui päälleni täydellisesti. Tunsin oloni itsevarmaksi. Tunsin olevani oma itseni. Peilikuvani heijasteli täysin sitä kuka olin tänään. Mekko oli kuin pehmeä haarniska. Se päälläni uskalsin mennä tanssimaan yksin tyhjälle tanssilattialle. Sama mekko päällä kävelin Helsingin kesäisiä katuja. Olin mekossa naurava ja onnellinen. Paras mekko on sellainen, joka saa sinut tekemään uusia suunnitelmia ja heittäytymään seikkailuun. Mekko, joka saa sinut odottamaan iltaa.

En ole koskaan ollut sitä tyyppiä, joka seuraa muodin viimeisimpiä virtauksia. Usein olen hitaasti kypsytellyt jotakin uutta juttua ja huomannut jo seuraavan aallon lyövän maihin uusine trendeineen. Kertakäyttömuodin perässä juokseminen voi olla uuvuttavaa. Parhain ratkaisu on ottaa aikaa ja tutustua omaan itseensä. Luoda oma tyyli sen sijaan, että antaa muiden sanella sen. Tunnustan silti ennen lapsia ostelleeni vaatteita huomattavasti enemmän ja vähemmällä harkinnalla. Ajattelin, että kotimaisuus ja laatu ovat asioita, joita miettivät kuluttajat, joilla on paremmin varaa tehdä oikeita valintoja. Kuinka metsässä olinkaan ajatuksieni kanssa. Tarvittiin aikaa ja vuosien mukanaan tuomaa viisautta, jotta kykenin näkemään, että sekalaisten ja heikkolaatuisten vaatteiden ostaminen söi lopulta isomman loven lompakkooni, kun laatuun satsaaminen.

Kotiäitivuosina hankinnat ovat jääneet murto-osaan siitä, mitä ne ennen olivat. Vaatteita ostaessani pidän värit kurissa ja mietin jatkuvasti vaatekaappiani kokonaisuutena. Vaatteiden tulee olla ehdottomasti keskenään yhdisteltävissä ja monikäyttöisiä. Suosin luonnollisia materiaaleja, jotka tuntuvat hyvälle iholla. Omissa vaatteissa täytyy todella viihtyä ja niiden tulee myös korostaa vartaloni positiivisia puolia. On pystyttävä toteamaan: "Olen tässä ja nyt ja näin on ihan hyvä". Ostan osan vaatteistani käytettynä ja myös myyn itse vaatteita nettikirpputorin kautta. On tärkeätä muistaa, että oikealla huolenpidolla vaatteet kestävät pidempään. Älä siis pese vaatteitasi piloille! Tällä hetkellä olen tilanteessa, jossa en omista mitään liikaa tai liian vähän. Pukeudun itseni näköisesti ja tiedän, että vaatteeni ovat vielä vuosia ja taas vuosia mukanani elämän eri käänteissä.

Sanotaan yhdessä hyvästit pikamuotiteollisuudelle.
Suomessa heitetään pois arviolta yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuosittain.
13 kiloa henkeä kohden.

Osta harkiten.
Huolla oikein.
Korjaa.
Kierrätä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.