sunnuntai 10. helmikuuta 2019

#slowmorning - Lapsiperheen parisuhdekirja


Kaupallinen yhteistyö

Tervetuloa Lapsiperheen parisuhdekirja. Käsissäni on vihdoin kirja, jota olen odottanut jo vuosia. Kirja olisi ollut hyvä lukea jo kahdeksan vuotta sitten, kun odotin esikoistani. Kirjalla olisi ollut erityisen paljon annettavaa sille innostuneelle, mutta samalla kovin epävarmalle äidille, joka tuolloin olin. Kirjan luettuani olisin paremmin ymmärtänyt millaiseen elämänvaiheeseen olin astumassa. Näin jälkikäteen perheen perustaminen oli kuin hyppy kylmään veteen. Aikaa toki muistelee myös erityisellä lämmöllä. Tuntee sympatiaa sitä pariskuntaa kohtaan, joka päätti mullistaa pitkään jatkuneen parisuhteensa ja mennä yhdessä rohkeasti eteenpäin. Ensimmäiset vuodet perheellisenä olisivat kuitenkin sujuneet paljon paremmin, jos olisin osannut rentoutua. Ymmärtänyt, että vähempikin riittää. Tehnyt enemmän tilaa isälle. Lapsiperheen parisuhdekirja korostaa lempeällä tavalla, että tiimipelaaminen todella kannattaa.

Parasta kirjan antia ovat vanhempien aidot puheenvuorot. Monesta kommentista voi löytää itsensä ja tutun tilanteen. Kirja saa todellakin tuntemaan sisaruutta ja veljeyttä kaikkia samassa eläntilanteessa olevia kohtaan. Kirja tuo lohtua ja tervettä perspektiiviä omaan arkeen. Ruuhkavuodet haastavat ja testaavat parisuhdetta, mutta myös moni asia saattaa parantua kuin huomaamatta. Kenties keskitymmekin usein liiaksi negatiivisiin puoliin yleisessä keskustelussa. Lasten myötä olen jälleen löytänyt itsestäni leikkisän hetkeen heittäytyjän. Suhtaudun elämään suurena seikkailuna. Oman puolison näkeminen hellänä isänä saa aikaan positiivisen tunteiden myrskyn. Yhteistä aikaa vaali aivan erityisesti, koska se on harvinaista herkkua.

Haastavat vuodet myös pakottavat puhumaan vaikeistakin aiheista. On lopulta helpottavaa lukea kirjasta, kuinka lähes kaikki pariskunnat riitelevät samoista aiheista. Rahan käyttö, kotityöt, oma aika, tuen puute ja yksinäisyys ovat isoja asioita purtavaksi. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse selvittää samaan aikaan. Arjessa aikaa on rajoitetusti. Aihe kerrallaan. Maltillisesti. Monesti tunteet saattavat kuumentua ja silloin onkin tärkeää riidellä reilusti. Rakentavaa riitelyä ja rauhoittumista voi myös opetella. Ruuhkavuosien keskellä oppii väistämättä uusia asioita itsestään. Kuinka minä toimin stressin ja paineen alla. Millainen olen väsyneenä. Kuinka puhun tunteistani vai puhunko lainkaan. Osaanko katsoa pidemmälle vai elänkö liikaa tunteella. Annanko toiselle sitä, mitä itse kaipaan. Pidänkö itsestäni ihmisenä vai haluanko muuttua ja kehittyä. Panostanko tarpeeksi yhteiseen hyvään ja perheen etuun.

Omia kuviota on tärkeä tarkastella myös kriittisesti. Aina kaikki ei arjessa toimi ja silloin on tärkeä tarttua kuormittaviin epäkohtiin. Olo kevenee, kun ymmärtää, että omaan elämään voi vaikuttaa ja asioita voi tehdä paremmaksi. Ruuhkavuodet eivät ole vain ohikiitävä juna, joka kiihdyttää vauhtia kaarteessa ja oma rooli on olla pelkästään matkustajana. Toivoa on. Iloa on. Keskity positiivisuuteen. Näe mahdollisuudet. Mitä tapahtuu, jos pahin tapahtuu? Kirjassa käsitellään myös eroa, joka koetaan usein murskaavana epäonnistumisena. Armollisuus itseään ja kumppania kohtaan on silloin tarpeen. Parisuhde katkeaa, mutta vanhemmuus säilyy. On tärkeää muistaa, että yhdessä on luotu jotakin ainutlaatuista ja tärkeää. Lapset. Kaikesta selviää. Erosta selviää.

Yhteistyössä Always somewhere else ja Otava

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä! Tässä ensimmäistä lasta odottaessa päässä pyörii monenlaista ja tämä teos vaikuttaa tutustumisen arvoiselta - kuvauksesi perusteella jopa erittäin hyödylliseltä! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin todellakin lämpimästi suositella =) Itselleni on ollut aikamoinen ahaa-elämys, kuinka moni juttu kannattaa ottaa oman puolison kanssa puheeksi. Olemme olleet yhdessä jo pienen ikuisuuden ja moniin asioihin on ehtinyt muodostua rutiinit. Rutiinit kuitenkin luotiin jo silloin, kun olimme lapsettomia. Olemme monien juttujen kanssa jatkaneet vain samalla tavalla, vaikka kuvioon on tullut kolme lasta. Kummasti on arki helpottanut, kun olemme rohkeasti miettineet olisiko kenties parempiakin tapoja hoitaa yhteisiä asioita. Toisinaan on tehtävä myös isoja ratkaisuja. Perheen etua ajatellen. Arjen sujuessa on helpompi myös nähdä toinen hyvässä valossa. Rakkaus saa enemmän tilaa ja kaikki voi paremmin. Ihanaa odotusta!!!

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.