sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Loma ilman riitelyä - Mahdotonta?


Tervetuloa heinäkuu ja Maitokahvimedia:n kesäinen postausarja. Moni perhe odottaa yhteisen kesäloman alkamista suurella tunteella. Vihdoinkin on aikaa olla yhdessä. Tätä hetkeä on odotettu. Miksi siis loman ensimmäinen viikko käytetään usein riitelyyn? Meidän perheen yhteinen loma koittaa vasta elokuussa, mutta olen päättänyt valmistautua siihen henkisesti jo hyvissä ajoin. Yhteinen aika on arvokasta ja en ajatellut tuhlata sitä tänä vuonna nalkuttamiseen, piikittelyyn tai turhaan jauhamiseen. Ajattelin jo näin etukäteen miettiä (kerrankin), miksi meidän talossa usein riidellään loman alkaessa. Törmäsin mietteissäni heti muutamaan isoon asiaan. Loman alussa monien kuukausien pitkä odotus ja ikävä omaa puolisoa kohtaan purkautuu. Me aikuiset olemme tottuneet pidättelemään tunteitamme, ehkä liiankin kanssa. Loman alkaminen on saavutettu etappi ja usein juuri silloin, jokin meissä purkautuu. Tunteiden voimakkuus saattaa yllättää. Tunteiden nimeäminen saattaa olla myös monelle vaikeaa. Tunnemyrsky nousee mielessä ja kuohahtaa yli. Sen sijaan, että kumppanille osaisi kertoa siitä valtavasta ikävästä, saatammekin sanoa jotain aivan muuta.

Kotiäidille puolison loman alkaminen on valtava helpotus. Vihdoinkin talossa on 24/7 myös toinen aikuinen ottamassa vastaan lasten päivän kiukut ja toimimassa jatkuvana erotuomarina sisarusten välisissä riitatilanteissa. Helpotukseen sekoittuu muutaman päivän ajan myös pikkuisen ärtymystä. Meillä kotiäideillä on usein lasten kanssa omat toimivat rutiinimme. Tutut systeemit helpottavat päivän kulkua ja lapsetkin pysyvät paremmin ruodussa, kun pystyvät ennakoimaan päivän puuhia. Perheen isä luonnollisesti hämmentää tätä kuviota lomalla. Hetkellinen kaaos on valmis. Rutiinien tilalla onkin vain pelkkää hauskaa ja päiväunet jäävät unholaan. Tässä kohden on hyvä vetää syvään henkeä. Kaikki järjestyy kyllä (hivenen erilailla, mutta järjestyy silti).

Meidän perheessä miehelläni on tapana tehdä suunnitelmia jokaisen päivän varalle ja jättää sitten suunnitelmat kertomatta eteenpäin. Minulta kesti monta vuotta opetella siihen, että kysyn mieheltäni, mitä hänellä on mielessä. Pikkuinen juttu, mutta pelastaa meidät nykyisin monelta riidalta. Usein kerron vastineeksi, mitä minulla on mielessäni ja lopulta neuvottelemme yhteisen suunnitelman. Näin molemmat meistä pysyvät mukavasti kartalla. Lomasuunnitelmia tehdessä olisikin hyvä mahduttaa jokaisen perheenjäsenen toiveita yhteiseen ohjelmaan!!!

Uskon kyllä, että riidatonkin loma on mahdollinen. Tärkeintä on suhtautua asioihin mahdollisimman realistisesti. Odotuksia toki saa olla, mutta niillä ei tarvitse nostattaa rimaa kohtuuttomasti. Reiluudella pääsee myös pitkälle. Loma kuuluu kaikille perheenjäsenille. Maailma ei myöskään kaadu, jos välillä vähän kenkuttaa kaikesta huolimatta. Pikkuiset kinat ja riidat kertovat harvoin mitään itse parisuhteesta. Loman alkaessa vanhemmat ovat usein vain todella väsyneitä. Mitä jos retket, matkat ja seikkailut aloittaisi muutaman päivän levon jälkeen? Yhteisen loman päättyminen on myös aina kipupiste. Arki saattaa ahdistaa. Tästäkin selviää puhumalla. Onneksi arki vie myös lohdullisesti mukanaan.

Onnistunut loma ilman riitaa:

Pysähdy ja ole läsnä
Kuuntele
Luovu jatkuvasta hallinnasta
Innostu myös toisten ideoista
Ole reilu
Kerro tunteistasi

Tämä teksti kuuluu Maitokahvimedian kesäkampanjaan, 
jossa bloggaajamme pohtivat kesää ja lomaa eri näkökulmista.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.