*Kirja saatu kustantajalta
WSOY
Aloitetaan tämä ihastuttava sunnuntai kirjaesittelyllä. Hemulin kasvio hurmaa jo ulkonäöllään. Kauniit vihreän eri sävyt ja suloinen satiininauha, joka sulkee kasvion kannet yhteen. Kirjasta löytyy tietysti paljon Tove Janssonin sitaatteja, mutta muuten kauniisti soljuvan tekstin on kirjoittanut Päivi Kaataja. Eteemme avautuu uusi vuodenaika ihmeineen ja Hemulin kasvio on kiva kaveri ottaa mukaan luonnon ihmeellisyyksien tutkimiseen. Kirjasta on takuulla innoissaan, niin perheen pienimmätkin kuin aikuisetkin. Mikä olisikaan hauskempaa kuin asioiden tutkiminen yhdessä. Eihän Hemulikaan pidä tietojaan vain itsellään, vaan jakaa niitä auliisti kaikille, jotka ovat asiasta kiinnostuneita.
Tiesitkö, vaikka että kasvit viestivät keskenään ja myös aistivat muiden eliöiden viestejä ja vastaavat niihin? Kukka alkaa erittää makeampaa mettä kuullessaan kimalaisen pörinän. Puut varoittavat lajikumppaneitaan lähestyvistä tuholaisista ja alkavat tuottaa kuoreen ja lehtiinsä pahanmakuisia puolustusaineita.
- Hemulin kasvio
Kirja opastaa oman kasvion kokoamisessa ja neuvoo, kuinka oman kasviprässin voi rakentaa. Kirjan ääressä mummot ja papat voivat kertoilla omia koulumuistojaan ajasta, jolloin oman kasvion kokoaminen kuului jokaisen oppilaan velvollisuuksiin. Kirjassa käydään läpi kattavasti läpi kasvillisuutta kuusimetsässä, mäntymetsässä, lehtimetsässä, niityillä ja pientareilla, pihassa ja puistikoissa sekä kosteikoissa. Kirjasta löytyy myös hauska kappale näköislajeista, joita esittelevät tietysti Tiuhti ja Viuhti. Kasvien tarkasteluun voi käyttää aikaa loputtomasti. Rikkakasvi määritelmä saattaa myös jäädä mietityttämään. Kutsumattomat vieraat, kun ovat usein monille elijöille elinehto. Meidän lähiluonto on mäntymetsää, joten meitä kiinnosti aivan erityisesti tämä osio kirjasta. Moni kasvi olikin entuudestaan tuttu, mutta mukavasti sekaan mahtui myös uusia tuttavuuksia. Löytyypä kirjasta myös tietoisku syötävistä ja maistuvista kasveista. Pitäisikö kokeilla teen valmistusta vadelman lehdistä?
Mikään asia ei ole liian pieni ihmeteltäväksi. Ja kuinka paljon meiltä jääkään kiireessä huomaamatta. Usein me aikuiset myös syyllistymme asenteeseen, jossa muka jo tiedämme kaikesta kaiken. Kirja paljastaa lempeällä ja hauskalla tavalla, kuinka ylimielisiä me aikuiset osaammekaan välillä olla. Jokaiselle meistä tekisi hyvää palata lapsuudesta tutun tiedonjanon ja ihmettelyn maailmaan. Osaisitko sinä nimetä kasveja dinosaurusten ajalta? Luonnossa on väliä pienellä ja suurella. Mikään laji ei pärjää yksinään. Kasvio toimii mainiona pohjana myös vakavammalle keskustelulle luonnon moninaisuuden säilyttämisestä. Millainen on ihmisen osa? Luonto tarjoaa meille elämän edellytykset. Meidän tehtävämme on pitää huolta tasapainosta ja suojella herkkää luonnonkirjoa.
Tuuli puhalsi vastaan
tuoden vierasta, mukavaa tuoksua,
joka täytti kuononi odotuksella.
En tiennyt silloin, että se oli metsän tuoksu,
sammalen ja saniaisten ja tuhansien
suurten puiden tuoksu.
-Muumipapan urotyöt
Yhteistyössä Always somewhere else ja WSOY
0 kommenttia:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.