sunnuntai 5. toukokuuta 2019

#slowmorning - Ruokahävikki hallintaan


* Kirja saatu kustantajalta Docendo.fi

On asioita, joista olisi pitänyt pitää iso möly jo paljon aikaisemmin. Asioita, joita olisi pitänyt pitää otsikoissa, vaikka väkisin ja saada ihmiset miettimään ja ymmärtämään omien tottumusten vaikutuksia maailmaan ja omaan ympäristöön. Olisi pitänyt isoon ääneen rummuttaa, kuinka jokainen  meistä pystyy halutessaan muuttamaan omia kulutustottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Olen silti onnellinen, että asioista, joilla on todella väliä puhutaan nykyisin enemmän. Ihmisiä tulee ravistella ja herätellä horroksesta. Vuonna 2015 YK laski, että voisimme ruokkia koko nälkäänäkevän väestön, jos maailman ruokahävikki pienenisi neljänneksen. Meidän perhe haluaa olla mukana muutoksessa. On tyhmää ostaa yli oman tarpeen. On tyhmää heittää ruokaa roskiin, koska ei ehtinyt käyttää sitä ajoissa ja viimenen käyttöpäivä hujahti hajamielisyyksissä ohi. On tyhmää tehdä ruokaostokset zombina kaupassa. On tyhmää mennä tarjousten perässä, jos et tarvitse tuotteita.

Oma kiinnostukseni asiaa kohtaan lähti ruuhkavuosien tuoman ahdistuksen kautta. Moni asia livahtaa hyppysistä näiden kiireisten vuosien aikana. Pienten arkisten asioiden hallitsemattomuus on kyse sitten kylpyhuoneen täyttävistä pyykkikasoista, joita ei ehdi ajoissa pestä tai jääkaapin perälle unohtuneesta pilalle menneestä maksalaatikosta tuottaa ainakin minulle arjessa ahdistusta. Haluan yksinkertaistaa ja rytmittää arjen eri toimintoja sujuvammiksi. Haluan säästää omaa energiaani ja saada arjen soljumaan ilman jatkuvaa pinnistelyä. Näihin ajatuksiin ruokahävikin pienentäminen sopii loistavasti. Älä syötä ruoka-hukkaa on hyvä opas matkalle mukaan. Kirjan ohjeilla jokainen meistä voi säästää luontoa, rahaa, aikaa ja vaivaa. Meillä perheen ruokaostokset tekee pääsääntöisesti perheen isä, joten uuden suunnan ottaminen on koko perheen juttu. Suunnittelemme yhdessä viikon ruokalistan ja jatkuvan kaupassa hyppimisen sijaan keskitämme ruokaostosten tekemisen tietyille päiville. Pidämme nykyisin myös ihan tietoisesti päiviä, jolloin pyrimme syömään kaapin ns. tyhjäksi. Tortillojen ja pizzan täytteeksi soveltuu moni raaka-aine ja viimeistä käyttöpäivää lähestyvät maidot sujautetaan meillä pannaritaikinaan.

Ruokakauppaan ei todellakaan pidä mennä nälkäisenä. Moni ystäväni on jo kokeillut ruokaostosten tekoa verkkokaupan kautta. Heräteostokset karsiutuvat pois ja voitat selvää aikaa. Aikaa, jonka voit käyttää johonkin mukavaan tekemiseen. Kuulostaa hyvälle. Sannan ruokakassi resepteineen on myös hyvä idea. Oletko sinä testannut hävikkiruoka verkkokauppoja? Meillä on takana yksi onnistunut tilaus. Tilasimme lastensynttäreille hieman erikoisempia herkkuja, sekä säilykkeitä ja kuivatuotteita. Kirja tarjoaa myös reseptejä ja valmiita ruokalistoja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla ja hyödyntää. Yksi kirjan parhaista ideoista oli hävikkipäiväaterian toteuttaminen porukalla. Kerran viikossa kaveriporukka tai suku kokoontuu yhteen ja kukin tuo mukanaan omat "ruokajämät". Yhdessä kokkaillen ja samaan pöytään kokoontumalla voi kätevästi puhua myös kaikki kuulumiset. Ruokahan tuo perheen yhteen. Heräsikö sinulle uusia ajatuksia?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.